Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ρολό κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο







Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Γέμιση:
    1/2 κούπα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα βερύκοκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα κάστανα παραβρασμένα
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 ασπράδι
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο

Μαρινάτα:
    1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • 3-4 κ.σ. μέλι
  • 3-4 κ.σ. κονιάκ

Πως το κάνουμε:

  1. Από το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, αφαιρούμε ό,τι περισσεύει για να έχουμε ένα επίπεδο κρέας (από το στήθος, από τα μπούτια) και τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
  2. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με το αλεσμένο κρέας.
  3. Στρώνουμε τη γέμιση στο κοτόπουλο και κάνουμε ένα σφιχτό ρολό. Το δένουμε καλά γύρω γύρω με σπάγκο για να μην μας διαλύσει το ρολό και φύγει η γέμιση.
  4. Το βάζουμε σε βαθύ ταψί.
  5. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη μαρινάτα και αλείφουμε το ρολό. Ό,τι περισσέψει τη ρίχνουμε στο ταψί.
  6. Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα .Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νεράκι.(αν πάρει χρώμα νωρίς το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο)
  7. Αφού ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς το ζουμί που έχει μείνει.
  8. Αφαιρούμε το σπάγκο.
  9. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε λαδόκολλα και κόβουμε 2 λωρίδες απ το μήκος, πάχους 2 εκ. για το φιόγκο.
  10. Βάζουμε το ρολό στο κέντρο της σφολιάτας και τυλίγουμε.
  11. Το βάζουμε σε ταψάκι με την ένωση από κάτω.
  12. Με λίγο νερό κολλάμε το φιόγκο.
  13. Αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό.
  14. Ψήνουμε στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

1 σχόλιο:

  1. Λίγα μυστικά ακόμα

    Για να δούμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μέχρι μέσα, το τρυπάμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγει αμέσως χωρίς δυσκολία, είναι έτοιμο.

    Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα κάστανα και τα βερύκοκα να τα αφαιρέσετε. Πάντως τα δαμάσκηνα δίνουν μια γλύκα, που ταιριάζει με το κοτόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...