Σουφλιώτικη Μπάμπω
Τι χρειαζόμαστε:
- Έντερα *
- 1 kg κρέας μοσχάρι
- 1kg κρέας χοιρινό
- συκώτι (300 gr)
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- λίγο παστό
- ρύζι (2 χουφτίτσες)
- μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπαχάρι, αλάτι (κατά βούληση), λίγο κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι (1 ½ κουτάλι σούπας)
- 1 μικρό ποτηράκι νερό στο μείγμα για να διευκολύνει το γέμισμα.
- 1 χωνί
Πως το κάνουμε:
- Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κρέας, ικανά να χωρούν στο χωνί που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το γέμισμα.
- Κόβουμε τα πράσα σε πολύ ψιλά κομματάκια.
- Ρίχνουμε το ρύζι στο μείγμα, τα μπαχαρικά μας, το νεράκι και αφού τα ανακατέψουμε λίγο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε το έντερο (δεν ξεχνάμε να το δέσουμε στην κάτω άκρη, αλλιώς…).
- Αφού τελειώσουμε βγάζουμε το χωνί από το έντερο και δένουμε σφιχτά.
- Ψήνουμε τη μπάμπω ή τη βράζουμε (καλύτερα) στην κατσαρόλα (ή φουφού) σε σιγανή φωτιά (αργά και βασανιστικά όλη τη νύχτα) τρυπώντας την με βελόνι σε κάποια σημεία ώστε να μην ανοίξει κατά το βράσιμο.
- Η μπάμπω τρώγεται άμα τη επιστροφή μας από την εκκλησία (κι όποιος προλάβει πρόλαβε).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου