Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό αλεύρι Μυλοι Αγ.Γεωργίου Νο 2 μαλακό.
- 1/2 κιλό αλεύρι Μύλοι Αγ.Γεωργίου για ζυμωτό ψωμί κίτρινο πακέτο
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι καστανό
- 1 φλυτζανάκι του καφέ σουσάμι μαύρο
- 10 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισσο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- νερό χλιαρό όσο πάρει
Πως το κάνουμε:
- Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό (όχι καυτό, προσοχή δεν θα φουσκώσει) διαλύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
- Βάζουμε σε δυνατό μίξερ με γάντζο το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε λίγο.
- Ρίχνουμε και το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό (περίπου 3 ποτήρια) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά να μην κολλάει πολύ.
- Από τότε που θα σχηματιστεί η ζύμη ζυμώνουμε για 5 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε το 1 φλυτζανάκι απο το καστανό σουσάμι.
- Αν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ρίχνουμε στον κάδο απο το κίτρινο αλεύρι και την μαζεύουμε με το χέρι σε μπάλα.
- Κρατάμε ενα κομμάτι σαν μεγάλο πορτοκάλι για να το κεντήσουμε.
- Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί την ζύμη και την πατάμε με την παλάμη για να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ανοίγουμε σε φύλλο το ζυμαράκι που έχουμε κρατήσει και κόβουμε με φορμίτσες μπισκότου ότι σχέδιο θέλουμε,ή κάνουμε κορδονάκι και φτιάχνουμε το σχήμα του σταυρού.
- Κολλάμε τα σχεδιάκια αλοίφοντας την επιφάνεια του ψωμιού με νερό.
- Αφού ολοκληρώσουμε την διακόσμηση αλοίφουμε νερό όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με τα σουσάμια, κολλάμε τον αστεροειδή γλυκάνισσο και βάζουμε και ένα καρύδι στο κέντρο.Επίσης με ένα ψαλίδι κάνουμε ψαλιδιές περιμετρικά.
- Τρυπάμε σε πολλά σημεία με μία οδοντογλυφίδα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα χαλαρά όλο το ταψί και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό (όχι στο φούρνο) κάτω από μια κουβέρτα, ένα πάπλωμα για να διπλασιαστεί σε όγκο για μία ώρα ακριβώς.
- Ψήνουμε στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα και 10 λεπτά ακριβώς.
- Στα 15 - 20 λεπτά πρέπει να έχει πάρει χρώμα μπέζ η κόρα, τότε σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο έως το τέλος του ψησίματος.
- Οταν ψηθεί το βγάζουμε απο το ταψί αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Γίνετε τραγανό, αρωματικό και πολύ νόστιμο. Το φτιάχνω πάντα την προηγούμενη μέρα.
Το ταψάκι είναι Νο 30.
Το υπέρ εναι ότι δεν μυρίζει η ψύχα απο τον γλυκάνισσο και έτσι δεν επηρεάζει τις γεύσεις των άλλων φαγητών παρόλα αυτά το άρωμά του και η όψη του δίνει μια εορταστική διάθεση στην ατμόσφαιρα που θα αφήσει σίγουρα αναμνήσεις.
Η συνταγή είναι απο την γιαγιά μου, την οποία εξέλιξα με τον αστεροειδή γλυκάνισσο και τα διαφορετικά αλεύρια.
Αν παραλείψετε τα αρώματα γίνετε ένα νόστιμο καθημερινό ψωμάκι. Αν προσθέσετε ένα κόκκινο αυγό αντι για καρύδι γίνετε και για πασχαλινό τραπέζι.
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και με το χέρι φυσικά, θέλει λίγο περισσότερη ώρα ζύμωμα 1 τέταρτο περίπου.
Το ταψάκι είναι Νο 30.
Το υπέρ εναι ότι δεν μυρίζει η ψύχα απο τον γλυκάνισσο και έτσι δεν επηρεάζει τις γεύσεις των άλλων φαγητών παρόλα αυτά το άρωμά του και η όψη του δίνει μια εορταστική διάθεση στην ατμόσφαιρα που θα αφήσει σίγουρα αναμνήσεις.
Η συνταγή είναι απο την γιαγιά μου, την οποία εξέλιξα με τον αστεροειδή γλυκάνισσο και τα διαφορετικά αλεύρια.
Αν παραλείψετε τα αρώματα γίνετε ένα νόστιμο καθημερινό ψωμάκι. Αν προσθέσετε ένα κόκκινο αυγό αντι για καρύδι γίνετε και για πασχαλινό τραπέζι.
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και με το χέρι φυσικά, θέλει λίγο περισσότερη ώρα ζύμωμα 1 τέταρτο περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου