Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Υπνος και αϋπνια


Με τον όρο αϋπνία χαρακτηρίζεται ιατρικώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου. Η αϋπνία εκδηλώνεται με δυσχέρεια επέλευσης του ύπνου, με νυχτερινές αφυπνίσεις, με πολύ πρωινή αφύπνιση, είτε με φαινόμενα ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου παρά την φυσιολογική ποσοτικώς διάρκειά του (π.χ. υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, κόπωση).

Ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ώρες της ημέρας:
  • Καφές : Περιέχει καφεΐνη. Ο μεγάλος εχθρός του ύπνου είναι ο καφές και το τσιγάρο. Η καφεΐνη και η νικοτίνη που περιέχουν αντίστοιχα, είναι ουσίες που διεγείρουν τον εγκέφαλό μας και πρέπει να αποφεύγονται κατά τις τελευταίες ώρες της ημέρας.
  • Τσάι: Περιέχει ξανθίνες. Η ξανθίνη είναι επίσης διεγερτική ουσία αλλά με λιγότερη ισχύ απ' ότι η καφεΐνη και νικοτίνη. Το τσάι περιέχει επίσης αρκετή καφεΐνη.
  • Μαύρη Σοκολάτα: Η κατανάλωση ποσότητας άνω των 50-100γρ.μαύρη σοκολάτα, μπορεί να διώξει τον ύπνο για αρκετές ώρες. Η σοκολάτα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα καφεΐνης.
  • Αλκοολούχα ποτά: Το αλκοόλ σε μέτριες ή μεγάλες ποσότητες επηρεάζει δυσάρεστα τον ύπνο διότι: σε μέτριες δόσεις προκαλεί διέγερση, ενώ σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη. Επίσης χειροτερεύει τη διάθεση σε όσους έχουν ήδη κακή διάθεση. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ειδικά αν είσαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Αντίθετα απο την άποψη πολλών, ο καλός ύπνος δεν θέλει αλκοόλ.
  • Κάπνισμα: Ο καπνός από τσιγάρα, πούρα κλπ. περιέχει τη διεγερτική νικοτίνη. Ακόμα και αν είστε βαρύς καπνιστής, είναι απαράδεκτο (και επικίνδυνο) να καπνίζετε στο υπνοδωμάτιο. Αν δεν έχετε άλλο χώρο να καπνίσετε, αερίστε τουλάχιστον καλά το δωμάτιο πριν ξαπλώσετε. Όταν ξυπνήσετε το πρωί, καπνίστε σε άλλο δωμάτιο, ποτέ στο κρεβάτι.
Κάποιες επιπλέον συμβουλές για να σας πάρει πιο εύκολα ο ύπνος..

  •  Βαριά και πικάντικα φαγητά πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ, προτιμήστε κάτι το ελαφρύ. Αφήστε πάντα 3 ώρες ανάμεσα στο δείπνο και το βραδινό ύπνο. Ο καλός ύπνος θέλει ελαφρύ δείπνο.
  • Μην περνάτε ώρες της ημέρας επάνω στο κρεβάτι, ούτε ξαπλωμένοι, ούτε καθιστοί, αλλά μην μένετε ούτε στο υπνοδωμάτιο αν δεν έχετε ιδιαίτερο λόγο. Το μυαλό σας πρέπει να συνδυάζει το κρεβάτι με το χώρο του ύπνου, μόνο για αυτό το σκοπό (σαν εξαρτημένο αντανακλαστικό). Όταν ξυπνήσετε το πρωί, σηκωθείτε αμέσως και αποφύγετε το «χουζούρεμα»!
  •  Εάν 30 λεπτά μετά από την κατάκλιση, δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να αλλάξετε χώρο ύπνου, για να χαλαρώσετε καλύτερα. Μην στριφογυρίζετε στο κρεβάτι και αγχώνεστε χειρότερα. 
  • Σηκωθείτε, κάντε μία σύντομη δουλειά και δοκιμάστε σε λίγο να ξανακοιμηθείτε.
  • Αποφύγετε τις πολύ σοβαρές, έντονες και πιεστικές συζητήσεις κατά τις τελευταίες βραδινές ώρες. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να μπορέσει να χαλαρώσει. Σταματήστε την εργασία, αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μιλήστε με τους δικούς σας, κάντε μία ήσυχη βόλτα, ασχοληθείτε με τα hobby σας. Αποφύγετε ραντεβού με γιατρό, δικηγόρο, λογιστή ή τον εργοδότη σας, αργά το βράδυ. Μπορεί τα συμπεράσματα, να σας αναστατώσουν τον ύπνο! Ο καλός ύπνος δεν θέλει πολλές έγνοιες!
  • Διάβασμα. Μία πολύ καλή συνήθεια είναι να επιλέγουμε ένα βιβλίο ή περιοδικό για ανάγνωση στο κρεβάτι. Η ίδια η θέση της ύπτιας ανάγνωσης, κουράζει ευκολότερα τούς οφθαλμοκινητικούς μύες, με αποτέλεσμα να νυστάζετε πιο εύκολα. Προσοχή μόνον, γιατί υπάρχουν βιβλία πού είναι τόσο συναρπαστικά ώστε να θελήσετε να ξενυχτήσετε διαβάζοντας! Ο ύπνος θέλει το κατάλληλο ανάγνωσμα.
  • Μουσική. Υπάρχουν πολλά κατάλληλα είδη ατμοσφαιρικής μουσικής, μπαλάντες, απαλή μουσική κλπ. πού χαλαρώνουν το πνεύμα και βοηθούν στον καλό ύπνο. Αποφύγετε τα γλετζέδικα και γενικά τη χορευτική μουσική.

Ύπνος: Οι διαταραχές του ύπνου σαν σύμπτωμα άλλης πάθησης

Αν παρόλες τις παραπάνω οδηγίες, εξακολουθείτε να υποφέρετε από αϋπνίες, θα πρέπει να ξέρετε ότι τουλάχιστον δύο μεγάλες και συχνές κατηγορίες ψυχικών παθήσεων, δηλαδή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (το γνωστό άγχος ) και η κατάθλιψη, χαρακτηρίζονται από διαταραχές τού ύπνου. Αν αργεί να σας πάρει ο ύπνος, τότε υπάρχει καλή πιθανότητα να υποφέρετε από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Αν ξυπνάτε πολύ νωρίς τα χαράματα χωρίς λόγο, τότε πιθανότατα μία καταθλιπτική συνδρομή να ξεκινάει. Επειδή υπάρχει ασφαλής και γρήγορη θεραπεία, είναι διαφορετική ανάλογα με την πάθηση, αλλά χρειάζονται ειδικές γνώσεις ώστε να μην γίνονται λάθη, μην κάνετε τού "κεφαλιού σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...