Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλες & ασκησεις για δυνατο μυαλο

Όπως το σώμα σας, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται προσοχή για να λειτουργεί καλά.
Η μνήμη σας μπορεί να οξυνθεί, αν καθημερινά εξασκείστε με μία σταθερά επαναλαμβανόμενη  διαδικασία που προκαλεί τις γνωστικές σας λειτουργίες, ενώ και το σώμα και ο εγκέφαλος θα ωφεληθούν από την σωματική άσκηση.
Αν έχετε και κατάλληλες διατροφικές συνήθειες, τότε ο εγκέφαλός σας θα είναι σε τέλεια φόρμα.
Μερικές συμβουλές για να «προκαλέσετε, εξασκήσετε και θρέψετε τον εγκέφαλό σας, είναι:


Ασκήσεις για Καλή Εγκεφαλική Υγεία
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι άσκηση σημαίνει ιδρώτας και σωματική προσπάθεια, για να διατηρηθούμε λεπτοί και υγιείς, με καλή φυσική κατάσταση. Όμως, ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης άσκηση για να παραμένει εύστροφος και σε εγρήγορση.

Τι μπορείτε να κάνετε για προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας να διεγείρει τη σκέψη, ώστε να μπορείτε να συγκρατείτε πληροφορίες και την ικανότητα επίλυση προβλημάτων; 
  • Δραστηριότητες όπως σταυρόλεξα, παιχνίδια με κάρτες, διάβασμα, Sudoku κα.
  • Τέλεια εκμάθηση μία ξένης γλώσσας, εκμάθηση ενός νέου προγράμματος για υπολογιστές, μαθήματα μουσικής.
  • Διάφορα ηλεκτρονικά προγράμματα και βιβλία, ανήκουν στην κατηγορία των «Νοητικών παιχνιδιών». Βρείτε διάφορα επίπεδα έντασης και δυσκολίας.
Υπάρχουν και απλές ασκήσεις που δεν χρειάζονται βιβλία ή υπολογιστήούτε καν χαρτί και στυλόΓια παράδειγμα
  • Καθώς περιμένετε στην ουρά (υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα, ακόμα), μετρήστε ως το 100, μετρώντας ανά 3. Αν είναι πολύ εύκολο μετρήστε ανάποδα.
  • Χρησιμοποιήστε το μη-επικρατών χέρι σας στις καθημερινές σα ασχολίες. Μπορεί να το βρείτε ενοχλητικό στην αρχή, αλλά θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.
Οτιδήποτε δραστηριότητες κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι δουλεύει το μυαλό σας για πράγματα που δεν κάνετε στην ρουτίνα σας. Έτσι, θα δημιουργηθούν δυνατότερες ενθυμήσεις που θα εξασφαλίσουν μία καθαρότερη συνολικά διαδικασία σκέψης
Τροφές για Υγιή Εγκέφαλο
Ο έλεγχος του βάρους και η καλή διατροφή είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας. Μελέτες έδειξαν ότι η ελλιπής διατροφή συμβάλλει σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων.
Μία δίαιτα «φιλική» προς τον εγκέφαλο, σημαίνει χαμηλά λιπαρά και χοληστερίνη, σε συνδυασμό με αρκετά αντιοξειδωτικά. Τι να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε;

  • Τρώτε φρέσκα τρόφιμα, αντί για πολύ επεξεργασμένα
  • Με μέτρο τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης E.
  • Αποφύγετε φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή απλούς υδατάνθρακες, που είναι «άδειες» θερμίδες. Ποτά – ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, μπισκότα και γλυκά, που δίνουν αρχικά μία ώθηση ενέργειας, αλλά προκαλούν βίαιη πτώση σακχάρου, που δημιουργεί μεγάλο στρες στον οργανισ
Ο στόχος είναι να έχετε υγιέστερο σώμα και νου. Ο εγκέφαλός σας θα ωφεληθεί από μία ισορροπημένη διατροφή και σωστές διατροφικές επιλογές. Όταν έχετε αμφιβολίες για την επιλογή σας, επιλέγετε πάντα την πιο φρέσκια εναλλακτική λύση.Διαβάζετε τις ετικέτες και συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο-διατροφολόγο σας.μό και τον εγκέφαλο.
lifeinbalance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...