Ενδέχεται να χρειαστεί να μεγαλώσετε εσείς εγκαταλελειμμένα ή ορφανά γατάκια. Το μεγάλωμα τους είναι δύσκολη υπόθεση, όχι μόνο εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για τα συχνά γεύματα, αλλά και διότι τα πολύ μικρά γατάκια είναι ευαίσθητα στις ασθένειες. Αν είναι δυνατόν, βρείτε μια γάτα που θηλάζει λίγα γατάκια. Ίσως ο κτηνίατρος σας να ξέρει κάποιον εκτροφέα ή ιδιώτη που έχει γάτα που θηλάζει και σας φέρει σε επαφή. Αν πάντως πρέπει να τα αναθρέψετε μόνοι σας, ακολουθήστε τις οδηγίες:
Υγιεινή
Όταν μεγαλώνετε ένα ορφανό γατάκι, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να απολυμαίνετε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε. Το γάλα της μητέρας περιέχει πολύτιμα αντισώματα για τις πρώτες εβδομάδες ζωής και χωρίς αυτό μπορεί πολύ εύκολα το γατάκι να πεθάνει από κάποια μόλυνση.
Απαραίτητα σκεύη
Τα σκεύη που χρειάζεστε είναι απλά. Ένα σταγονόμετρο (από το φαρμακείο) για να ταΐζετε το γατάκι, μία σύριγγα στην οποία η βελόνα θα έχει αντικατασταθεί από ένα λεπτό σωλήνα, καθώς κι ένα ειδικό μπιμπερό για γατάκια από κατάστημα με είδη για ζώα.
Ποσότητα τροφής
Την πρώτη εβδομάδα να την ταΐζετε κάθε δύο ώρες, δίνοντας κάθε φορά ένα κουτάλι της σούπας (5 ml). Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα κάθε γεύματος και μειώστε τα γεύματα σιγά σιγά έως ότου φτάσετε τα τέσσερα την ημέρα.
Συνταγή σύνθεσης γάλακτος
Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικό γάλα (για βρέφη), σε διπλάσια όμως πυκνότητα από το κανονικό, ή το ακόλουθο μείγμα:
· 200 ml (1 φλιτζάνι) φρέσκο γάλα (ιδανικό είναι το ειδικό γάλα για γάτες).
· 50 ml (μισό κουτάλι του γλυκού) κρέμα γάλακτος.
· 1/4 κρόκο αυγού.
· 1 σταγόνα μουρουνέλαιο.
· 1,25 ml (1 /4 κουταλιού του γλυκού) αποστειρωμένο μεδούλι (στα ειδικά καταστήματα).
Ανακατέψτε το μείγμα έως ότου γίνει ομοιογενές και δώστε το όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία σώματος. Κανονικά θα έπρεπε να παρασκευάζετε φρέσκο μείγμα για κάθε γεύμα. Μπορείτε όμως και να το διατηρείτε στο ψυγείο για λίγες ώρες, αρκεί, πριν το δώσετε στο γατάκι, να το ξαναζεστάνετε στη θερμοκρασία του σώματος.
Απογαλακτισμός υιοθετημένου γατιού
Αν το υιοθετημένο ορφανό γατάκι επιζήσει τις πρώτες πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να απογαλακτίσει και να το στρέψετε στη στερεά τροφή, όπως θα έκανε και η μητέρα του στην ηλικία αυτή.
Διατροφή για απογαλακτισμό
Στο στάδιο αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε γεύματα επιλέγοντας ανάμεσα στα ακόλουθα:
· Στερεά τροφή ειδική για γατάκια.
· Ειδικό μείγμα σε σκόνη (από τα αντίστοιχα καταστήματα).
· Γάλα ανακατεμένο με ωμό κρόκο αυγού.
· Μπισκότα για σκυλάκια μουσκεμένα σε γάλα.
Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει ένα γατάκι το οποιο θα βρεθεί με τον ομφάλιο λώρο,αλλά με την βοήθεια του κατάλληλου κτηνιάτρου και με υπομονή από εσάς,είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε ένα ζωάκι στα μάτια του οποίου θα βλέπετε μόνο αγάπη κ ευγνωμοσύνη..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου