Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ηλεκτρονικο τσιγαρο..Να το δοκιμασω τελικα;;;

20111224 173505 Αθώο ή ένοχο το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

«Θέλω να κόψω το τσιγάρο. Τον τελευταίο καιρό πειραματίστηκα με το ηλεκτρονικό και άρχισα ομολογουμένως να μην έχω πια ανάγκη τα πακέτα της εξάρτησής μου. Ομως άκουσα ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο για την υγεία. Πάντως, είναι αλήθεια ότι γλίτωσα την πίσσα, το διοξείδιο του άνθρακα και τη βρόμα της τσιγαρίλας. Μπορώ πλέον να καπνίζω στο γραφείο, το σινεμά και το αυτοκίνητο» γράφει ο κ. Ανδρέας Δημητρίου.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Είναι μια νέα, εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Αποτελείται από μια αναλώσιμη κάψουλα (cartridge) που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από εκχύλισμα νικοτίνης και προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη. Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια νικοτίνης στον ατμό που παράγεται και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτήν που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.) τα οποία περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.
Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών/καρκινογόνων ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καύση. Λειτουργεί με μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (τον λεγόμενο atomizer).
Η θερμοκρασία του παραγόμενου καπνού είναι ίδια με αυτήν του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60°C). Λόγω του ότι ο «καπνός» που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει και τους γύρω.
Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τσιγάρα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μην περιέχει υψηλό ποσοστό νικοτίνης (0mg – 48mg), της ουσίας που ικανοποιεί τον πόθο των καπνιστών, και σίγουρα ΔΕΝ περιέχει πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες, εκ των οποίων οι σαράντα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν επιτρέπεται να πωλούνται ως συσκευές για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζειτο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποθαρρύνει από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, τονίζοντας ότι οι κατασκευαστές μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τους νέους χωρίς να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία.
Ο δρ Richard Wender του Jefferson University Hospital και ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε πρόσφατα: «Οτιδήποτε αντικαθιστά το πραγματικό τσιγάρο είναι καλύτερο για την υγεία σας».
Κόψτε το μαχαίρι…η καλύτερη λύση...
- Γιατί δεν είναι εύκολο να κόψουμε το κάπνισμα;
Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους, γράφει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη: Ο καπνός «βομβαρδίζει σιωπηλά» το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματά του να μην είναι εμφανή πολλές φορές για χρόνια. Συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης από το τσιγάρο είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα ή το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, ώστε να πάρει εγκαίρως μέτρα. Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό, αποτελώντας μάλιστα το νόμιμο εθιστικό ναρκωτικό της κοινωνίας μας. Το κάπνισμα αρχίζει σε σχετικά νεαρές ηλικίες, κυρίως στην εφηβεία και την προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκρίζωσής της αργότερα. Για τον λόγο αυτόν οι καπνοβιομηχανίες δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.
- Υπάρχουν σήμερα θεραπείες;
Ναι. Υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ενώ ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τα νοσήματα από τα οποία προστατεύεστε με αυτήν την απλή κίνηση.
- Τι μπορούν να κάνουν οι γύρω σας;
Να απομακρύνουν από το περιβάλλον σας κάθε τσιγάρο μετά την ημερομηνία διακοπής. Να μην καπνίζουν μπροστά σας. Να σας υποστηρίξουν ψυχολογικά σε αυτήν την προσπάθειά σας.
- Τι πρέπει να αποφύγετε μετά τη διακοπή;
Την κατανάλωση αλκοόλ λόγω απώλειας ελέγχου. Την ύπαρξη πακέτων τσιγάρων στο σπίτι και στην εργασία. Την ανυπαρξία χόμπι και δραστηριοτήτων, που σας δίνουν θετική ενέργεια. Και τέλος πρέπει να ξέρετε ότι το κάπνισμα δεν κόβεται με διορίες. Ή το κόβεις αμέσως μόλις καταλάβεις πόσο κινδυνεύεις ή όχι. Στο τσιγάρο δεν υπάρχει αποτοξίνωση. Η βλάβη που έχει γίνει, δεν γυρίζει πίσω ακόμη και αν το κόψετε. Ομως σταματάει να προχωρά έπειτα από μερικά χρόνια, αν δεν βάλετε στο στόμα σας ούτε ένα ή αν δεν είστε παθητικός καπνιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...