Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012



Αν στους περισσότερους από εμάς και μόνο στο άκουσμα της λέξης λίπος, έρχονται εικόνες στο μυαλό μας όπως παχύσαρκα άτομα, ατέλειωτες ώρες λειώνοντας πάνω στον διάδρομο του γυμναστήριου, βαριά φαγητά που ξεχειλίζουν από λάδι και βούτυρο και γενικά διάφορες άλλες σκέψεις που δε μας φέρνουν και ιδιαίτερη ευφορία, μην πανικοβάλλεστε έχει κι αυτό τα καλά του.

Το λίπος δίνει θερμότητα στον οργανισμό μας και κρατά το σώμα μας ζεστό. Επίσης μεταφέρει τις βιταμίνες Α, D, E, και K, 


προστατεύει τα όργανα του σώματος από διάφορα χτυπήματα και κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα (λίπος υπάρχει ακόμα κ σε τροφές που δεν φαίνεται, πχ. αβγό, σοκολάτα, ψάρι, τυρί κλπ.) Τα λίπη όπως και οι υδατάνθρακες αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο αλλά η χημική τους δομή είναι διαφορετική. Περιέχουν λιγότερο οξυγόνο στο μόριο τους και αυτό τα κάνει μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας. 


Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα ζωικά και φυτικά λίπη που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας αλλά και πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις για τον οργανισμό. Σύμφωνα μ’αυτές τις γνώσεις δινόταν παλιότερα στα μικρά παιδία το μουρουνέλαιο ως συμπλήρωμα διατροφής. Ένα έλαιο πλούσιο στις λιποδιαλυτές βιταμίνες A και D.


Γι αυτό ξανασκεφτείτε το όταν θα πάτε την επόμενη φορά να απορρίψετε την δελεαστική μερίδα σουβλάκι σας. Το λένε και οι ειδικοί πως η ημερησία πρόσληψη για τους ενήλικους είναι συνήθως 8-15g απαραίτητων λιπαρών οξέων την ημέρα και μόνο αν πάρουμε περισσότερο λίπος οπόσο χρειάζεται ο οργανισμός μας θα γίνουμε παχύσαρκοι.

το διαβασαμε pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...