Αυτή τη στιγμή σε πολλά μέρη στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αισθητή η οικονομική κρίση σε σχέση με την εγκατάλειψη ζώων.
Ήδη τα ζώα εγκαταλείπονταν στο δρόμο από ασυνείδητους ιδιοκτήτες γιατί δε είχαν προβλέψει τι θα τα κάνουν σε περίπτωση σοβαρής ασθενείας η θανάτου και γιατί πολλοί τα είχαν πάρει ως παιχνίδι και το καλοκαίρι τα άφηναν στο δρόμο σκεπτόμενοι ότι «ζώο είναι, Θα επιβιώσει» αγνοώντας το γεγονός ότι το ζώο αυτό έμαθε ανατρέφεται από τον άνθρωπο και να είναι φιλικό μαζί του πράγμα που το έκανε αδύναμο να έχει την άμυνα ενός φοβισμένου και πιο αγρίου αδέσποτου ζώου. Το αποτέλεσμα είναι κάθε καλοκαίρι σε γνωστές παραλίες και πάρκα σε όλη την Ελλάδα αλλά και όλη τη διάρκεια του χρόνου αυτές οι περιπτώσεις να οδηγούν σε αύξηση των αδέσποτων και κυρίως να βλέπουμε ζώα ράτσας η περιποιημένα ημίαιμα μόλις παρατημένα έξω, χωρίς απαραίτητα να είναι στειρωμένα. Οι άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν την κατάσταση με τα αδέσποτα και ψάχνουν νύφες και γαμπρούς για τα ιδιόκτητα ζώα τους, οι ιδιώτες ερασιτέχνες εκτροφείς και οι επαγγελματίες εκτροφείς που δεν επιβάλουν την στείρωση στα ζώα ράτσας όπως γίνεται στο εξωτερικό, τα pet shop που πουλούν ζώα χωρίς κανένα έλεγχο, οι κτηνίατροι που δεν συστήνουν άμεσα στείρωση, οι δήμοι και το κράτος και όσα σωματεία δεν ενημερώνουν σωστά λόγο έλλειψης καλής οργάνωσης καθώς και ο καθένας μας, όλοι έχουμε ευθύνες γι’αυτό το φαινόμενο.
Πρόσφατα παρατηρήσαμε και μια νέα μορφή εγκατάλειψης ζώου που αφόρα την οικονομική κρίση. Φαίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι αρχίζουν να δυσκολεύονται οικονομικά και αυτό αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία σωματείων με σπίτια φιλοξενίας και στους ανθρώπους που έχουν ζώα. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν το ζώο τους η σκάφτονται να το εγκαταλείψουν γιατί συχνά θα φιλοξενήσουν κάποιο φίλο η συγγενή που έχασε τη δουλεία η το σπίτι του η γιατί θα μοιραστούν το σπίτι τους με κάποιον συγκάτοικο για οικονομικούς λόγους.
Λύσεις
Οι ψυχολογικές και πρακτικές δυσκολίες αυτές είναι εύκολο να ξεπεραστούν και τα ζώα να μην εγκαταλειφθούν ωστόσο, με μερικές απλές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν καλό κλίμα σεβασμού στο σπίτι του ανθρώπου που έχει επιλέξει να υιοθετήσει ζώο.
Γενικά
Η πρόβλεψη σώζει ζωές , και τη δική σας και του ζώου σας, φερθείτε λοιπόν υπεύθυνα και βαλτέ στην άκρη χρήματα γι αυτόν για περίοδο κρίσης η για άλλη κατάσταση που θα έχετε δυσκολία ήδη από όταν είναι κουτάβι η γατάκι, έτσι δεν θα έρθετε σε απελπιστική θέση αλλά απλά σε δύσκολη. Εάν πάλι τώρα συνειδητοποιείτε ότι έπρεπε αντί για εκείνο το φόρεμα, το παπούτσι η το αυτοκίνητο να έχετε τα χρήματα ακολουθείσθε τα παρακάτω.
Α. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Χώρος
Εάν πρέπει να μοιραστείτε το σπίτι σας μη φοβηθείτε να παρουσιάσετε τα πράγματα ήδη από την αγγελία σας για συγκάτοικο όπως έχουν, εάν έχετε σκύλο η γάτα αναφέρετε το και πείτε ότι είναι σημαντικό για σας να συμφωνεί η έστω να κατανοεί και να ανέχεται ο συγκάτοικος σας το ζωάκι σας. Εάν έχει πρόβλημα με το να το αγγίζει η είναι αλλεργικός μπορείτε να καθορίσετε περιοχές στο σπίτι γι αυτόν και για το ζωάκι. Για παράδειγμα να το έχετε στο δωμάτιο σας και να το βγάζετε σε κοινοχρήστους χώρους μονό όταν λείπει κατόπιν συμφωνίας.
Οικονομικό Μπατζετ
Συνηθίσατε να του δίνετε του πουλιού το γάλα και ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε πια να το τρέφετε? Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λίγο υπερβολικοί με το ζώο τους και σκάφτονται με τη λογική του "όλα η τίποτα. Το ζώο σας έχει ανάγκη από καλή τροφή μεν αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το καθόλου τροφή του δρόμου. Μπορείτε να αλλάξετε τη μάρκα τροφής και να δίνετε ότι μπορείτε να αγοράζετε για όσο διάστημα είστε χωρίς δουλεία η δυσκολεύεστε. Μπορειτε να πάρτε μεγαλύτερα σακιά τροφής πιο οικονομικά.Το ζώο σας θα είναι εξίσου ευτυχισμένο γιατί θα έχει εσάς.
Η ιατρική φροντίδα του μπορεί να γίνει πολύ φτηνότερα αν ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού σωματείου για φτηνό κτηνίατρο η κάνετε έναν διακανονισμό με αυτόν που ήδη έχετε. Εξίσου μπορείτε να ενδιαφερθείτε για φτηνούς εναλλακτικούς τρόπους προστασίας του ζώου σας από παράσιτα ή ασθένειες. Έτσι θα μπορέσετε να κρατήσετε το ζώο σας και αυτό θα μπορέσει με τη σειρά του να σας δώσει δύναμη όπως τα ζώα ξέρουν να δίνουν στις δύσκολες στιγμές σας. Η οικονομική κρίση είναι δύσκολη αλλά ακόμη δυσκολότερη όταν είστε χωρίς τον μαλλιαρό σας σύντροφο να χαϊδεύετε.
Υστάτη περίπτωση
Εα δεν μπορείτε καθόλου να τα βγάλετε περά και είστε τελείως απένταροι συνεννοηθείτε με κάποιο σωματείο κάνοντας ειδικό συμβόλαιο να φιλοξενηθεί το ζώο σας μέχρι να βρείτε πάλι δουλεία και δεσμευτείτε ρητά προς τον εαυτό σας να το ξαναπάρετε το συντομότερο από εκεί. Όσο φιλοξενείται πηγαίνετε να το βλέπετε η τηλεφωνείτε να μαθαίνετε νέα του και όταν έχετε κάποια χρήματα δίνετε την τροφή του μια και τα σωματεία δεν είναι πλούσια κατά κανόνα και όποιο δεχτεί το κάνει για να μην εγκαταλειφτεί το ζώο.
Β. Αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου
Όταν βρίσκετε σύντροφο, όταν γεννάτε το πρώτο σας μωρό, όταν έρχονται συγγενείς να τους φιλοξενήσετε η όταν αρρωσταίνετε είναι στιγμές που κινδυνεύει και πάλι το ζώο σας να εγκαταλειφτεί.
Το δικαίωμα σας σαν άνθρωπος είναι να έχετε φίλους που επιλέγετε και πράγματα που σας ανήκουν. Όπως κι αν θεωρήσετε το ζώο σας, έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε και αυτό και τους αγαπημένους σας ανθρώπους μαζί. Εάν ενδιαφέρονται πραγματικά για σας και δεν είναι εγωιστές θα χρειαστεί να το κατανοήσουν και να βρεθούν λύσεις.
Εγκυμοσύνη και γέννηση
Ο μύθος της τοξοπλάσμωσης δεν είναι παρά αυτό που λέμε , ένας μύθος! Στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύετε να πάθετε τοξόπλασμα γιατί ήδη πιθανότατα το έχετε από πλύσιμο λαχανικών, πιάσιμο ώμου κρέατος και αυγών και το πιθανότερο είναι ότι και το ζώο σας δεν έχει. Απλές εξετάσεις θα σας δείξουν τι γίνεται και βάζοντας απλά γάντια όταν καθαρίζετε τα περιττώματα της γάτας σας λύνεται το πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερη άμμο και να αγγαρέψετε τον σύντροφο σας η κάποιον άλλο να το φροντίζει αυτό το θέμα. Μπορείτε να έχετε το ζώο σας σε δικό του χώρο όσο εγκυμονείτε και να το ξαναβρείτε πιο εντατικά μετά που θα γεννήσετε εάν έχετε φοβίες. Καλό θα είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ζωόφιλου γυναικολόγου και κτηνιάτρου. Το ίδιο ισχύει για τον παιδίατρο θα πρέπει να μην έχει στο τσεπάκι του το να σας πει να διώξετε το ζώο σας με κάθε σύμπτωμα αλλά να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μέλος της οικογενείας.
Κατάληψη από συγγενείς
Δεν είναι σίγουρο ότι με όλους τους συγγενείς μας τα πάμε καλά και τους συμπαθούμε, όλοι όμως πρέπει να μας σέβονται κι εμείς αυτούς . Αυτό σημαίνει ότι όταν έρχονται σπίτι σας χρειάζεται να επιβάλετε ότι αυτό είναι το δικό σας σπίτι με ότι αυτό περιλαμβάνει και εάν επιθυμούν να φιλοξενηθούν μπορεί να γίνει συμφωνία τις μέρες εκείνες το ζώο σας να περιοριστεί αν δεν τα πάνε καλά αλλά σίγουρα δεν είναι λόγος να εγκαταλειφτεί. Όπως δεν αφήνετε στην κουζίνα σας να μαγειρέψει άλλος έτσι δεν μπορείτε να αφήσετε το ζώο σας στα χεριά ανθρώπων που δεν το θέλουν να αποφασίζουν γι αυτό. Ακόμα κι όταν λείπετε. Μην ξεχνάτε ότι ένας ενήλικος είναι αυτό που λέει η λέξη, ενήλικος!
Ασθένειες και θάνατος
Η πρόληψη είναι το βασικότερο για να μην εγκαταλειφτεί το ζώο σας. Όσο κι αν δεν αρέσει η σκέψη, κάποτε θα πεθάνετε και δεν είναι σίγουρο ποτέ. Γι αυτό καλό είναι να πληροφορηθείτε τι μπορεί να γίνει το ζώο σας μετά από σας και να συμφωνήσετε με έγκυρο άτομο να το προσέχει καθώς και να προβλέψετε χρήματα γι αυτό έχοντας υπόψη ότι τα ηλικιωμένα ζώα υιοθετούνται δύσκολα.
Εξίσου εάν είστε ηλικιωμένος καλό είναι να μην παίρνετε νεαρό ζώο για εσάς καλύτερα να πάρετε ένα, με την ιδία με σας ηλικία.
το διαβασαμε http://psychanimal.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου